Instruert personell elektro (BA4)

iDOC sin løsning for instruert BA4 personell har en mulighet til å gi en nøyaktig risikovurdering og instruksjon, som øker sikkerheten til den instruerte og betrygger den sakkyndige.


En instruert person kan gjøre enkle drifts- og vedlikeholdsoppgave. For eksempel kan hun skifte sikringer og resette vern, eller et motorvern tilhørende arbeidsgivers anlegg i et forsøk på å opprettholde nødvendig drift inntil elektrofagpersoner kommer til stedet for å avdekke og rette eventuelle feil. En instruert person skal være tilstrekkelig instruert, og eventuelt overvåket av sakkyndig person, til at han eller hun er i stand til å oppfatte risiko og unngå farer som kan oppstå ved bruk av elektrisk strøm.


En sakkyndig person er definert som en person med teknisk kunnskap og tilstrekkelig erfaring slik at han eller hun er i stand til å hindre fare som kan oppstå ved bruk av elektrisk strøm. I praksis er dette personer som oppfyller relevante krav i FEK.

Hvordan går du frem

Instruksjon av BA4 personell er gjennomført i to deler, der del 1 er et E-læringskurs levert av Trainor – FSE Instruert personell med førstehjelp, og del 2 er instruksjon utført av sakkyndig BA5 peronell som har sitt daglige virke i en bedrift som er registrert i elvirksomheteregisteret til DSB. Les mer om instruert peronell på elsikkerhetsportalen.



Bestill kurs til de som skal instrueres

De instruerte gjennomgår kurset FSE Instruert personell med førstehjelp fra Trainor om ikke dere har et eget opplegg for dette. Har dere ikke egen egen pålogging til Trainor, ta kontakt med oss så kan dere bestille via vår portal. Følgende informasjon må du ha tilgjengelig om de som skal instrueres. Virksomhet, Fornavn, Etternavn, mobil, e-post og fødselsdato på de som skal instrueres.


Opprett kunde og bygg som skal inngå i instruksen

Har du allerede registrert kunde og bygg, så kan du gå videre til opprett instruksjon under. Hvis ikke så oppretter du kunde på vanlig måte og registrerer bygninger. Har du oversikt over sentraler som skal inngå i instruksjonen, kan du legge disse til som kontrollpunkt under bygning, eller du gjør det når du kommer ut i felt.



Opprett instruksjon

Gå til kontrolloversikt og velg opprett ny kontroll. Velg Instruks instruert BA4 personell, velg så bygninger som inngår i instruksen og personer som skal ha instruksen. Derer skal nå gjennomgå å opprette en observasjon er fordeling som skal inngå i instruken på de respektive bygg.


Opprett kontrollpunkt på de fordelinger som skal inngå i instruksen om de ikke allerede er registrert fra før. Opprett så en obervasjon pr fordeling/kontrollpunkt der du under "Risikovurdering" vurderer risikoen ved betjening og så under "Instruksjon" beskriver hva dere har avtalt at den instruerte skal kunne gjøre. Siste feltet heter info og kan brukes til å skrive inn det du måtte ønske. Deretter tas det bilder av fordeling og en kan under bilde beskrive ytterligere informasjon.


Gjennomgang av instruks med de Instruerte

Når de instruerte har gjennomgått kurs og dere har fått oversikt over utstyret som skal inngå i instruksjonen, er det klart for å Instruere den enkelte som skal få denne tilliten. Det gjøres ved å gjennomgå instruks og fysisk instruering i felt. 



Dokumentasjon

Instruksen med tilhørende dokumentasjon skal oppbevares i virksomhetens internkontrollsystem. Om kunden ikke har et slikt system, kan du også tilby kunden dette og en pålogging til iDOC light som er et enkelt internkontrollsystem for elektro. Kunden vil da kunne se instruks og annen info tilhørende internkontrollsystemet, samt kontrollrapporter og kunne lukke avvik. Før kontrollen er ferdig må en endre status til gult og sette inn dato for når Instruksen skal oppdateres. Vanligvis settes det 12 måneder frem i tid. 


Bilde 1 – Oppdragsinformasjon


Bilde 2 – Angi tid for når instruks skal gjentas



Instruksjon krever årlig oppdatering

Instruksjonen har en varighet på 12 måneder og skal repiteres med både kurs og instruksjon. Instruksen kan enkelt kopieres fra forrige og oppdateres med eventuelle peroner eller andre endringer. For å få dette automatisk settes tid for neste kontroll 12 måneder frem i tid som angitt over.


Bilde 3 – Kopiere ny instruks.
Av Bernth Torsvik 20 Nov, 2023
Årsrapportering til personsertifiering
Av Bernth Torsvik 15 Oct, 2023
Benytter du FDVweb eller Famac er det mye å hente på å benytte et kontrollforetak som bruker iDOC som støtteverktøy til å utføre kontrollen din på.
Av Bernth Torsvik 04 May, 2023
iDOC besøger Danmark den 6.-7. juni og vil gerne besøge potentielle kunder inden for termografi, elkontrol og sikkerhedseftersyn som brand og nødbelysning.
Av Bernth Torsvik 01 Mar, 2023
Elektroinstallatører – ny løsning for Instruert BA4 personell.
Av Bernth Torsvik 21 Mar, 2022
Vi viser idéen bak "Hurtigvalg" på 30 minutter
Av Bernth Torsvik 21 Mar, 2022
Vi viser FLIR integrasjon mot iDoc på 30 minutter
Av Bernth Torsvik 30 Dec, 2021
Integrasjonen mot FLIR sparer termograføren for mye etterarbeid med rapportering. Via delt Wi-Fi kan du overføre termobilde trådløst fra FLIR kamera til iDoc ute i felt. Deretter kan du analysere og bearbeide bildet, slik at det blir slik du ønsker å presentere det for kunde. Du kan også koble til en strømtang via Bluetooth (eks. CM57), og overføre måleresultat direkte til iDoc. De tre første avsnittene under viser hvordan du "parer" og stiller inn enhetene. Det gjøres første gang du setter enhetene opp mot hverandre. I påfølgende avsnitt vises hvordan du får bildet over til iDoc og analyserer det, samt noen tips og triks.
Erik Gjestvang  fra Gjensidige og Kjell Bechmann-Pedersen fra Eika - digital rapportering er viktig!
Av Bernth Torsvik 24 Sep, 2021
To dager med et bredt og godt program med fokus på elsikkerhet og brannforebygging. Vi takker Norsk Elektroteknisk komité for en flott gjennomført konferanse.
Av Bernth Torsvik 30 Aug, 2021
– Kan dere hjelpe oss med å effektivisere nødlyskontroll? Slik lød telefonsamtalen fra en av våre kunder, og vi hev oss rundt og startet som alltid med å tenkte gjennom prosessen. Vi må gjøre noe som "parkerer" dagens løsninger, både når det gjelder brukervennlighet, kvalitet og tidsbesparelse. Et standard oppsett på dette er å bruke et regneark som en oppdaterer etter hver kontroll. Det tar gjerne ikke så lange tiden å oppdaterer regnearket, men en skal inn på kontoret, en skal ha en kopp kaffi, en skal logge seg på å finne regnearket, det skal oppdateres, det skal skrives avvik og det skal oversendes til kunde. Tiden flyr... Med iDOC nødlyskontroll slipper du dette! Du gjør det samtidig med at du går kontrollen og på samme måte som du krysser av for kontrollert på listen din, krysser du av på iDOC. Finner du et avvik så registrerer du det der og da, og når du er ferdig så klikker du "send rapport". Kunden får et flott dokument og kan bestille utbedring av de nødlysene som har feil eller mangler. Se her hvor enkelt vi har løst det. Klikk her . Tips til kontrollerende Nødlyssystem er et sikkerhetssystem og det er helt nødvendig at det til en hver tid er oppe å går iht kravet. Husk også at rømningsveien må også kontrolleres. Det settes ofte ting i rømningsvei som medfører et hinder ved rømning og dette må bort. Forskrifter og normer: Byggteknisk forskrift (TEK 10/17) NEK EN 50172 - overordnet systemstandard, vedlikehold og dokumentasjon NS1838 - standarden som beskriver krav og normer Kort fortalt beskriver NEK EN 50172 blant annet at det skal utføres månedlig kontroll der det ikke stilles krav til personell, mens det i tillegg skal utføres en årlig kontroll der det stilles krav til kompetent-/fagpersonell.
Av Bernth Torsvik 23 Aug, 2021
Hvis det er slik at markedet er sulten på å fornye seg innen dokumentasjon av brannalarm, så er vi klar! Vårt spørsmål var: Hvilke ønsker har dere dere til funksjonalitet? Det må være noe automatikk, litt fancy muligheter som gjør det enkelt å leverer god kvalitet og jobbe raskt, samt at rapportene må være utførlige og enkle å lese og forstå og dekke standarden. Ikke bare en liste med kryss på, men avvik slik vi kan lage på el-kontroll med bilder og muligheter til å tegne på bildene, samt gjerne kunne legge inn kommentarer som ikke er avvik, men som opplysning til kunde. Med denne beskrivelsen, noen runder på telefon og video, samt endel testing og tilpasning, samarbeid mellom flere av våre kunder, ble denne malen levert i våren 2021. Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger både fra de utførende og ikke mist til de som får rapporten. Som en av kontrollørene sa: Det er noe med å kunne leverer fra seg litt mer enn en hvit A4-side med noen kryss på når en tar betalt for jobben. Vil du se hvordan vi løste det? Klikk her.
Flere innlegg
Share by: