Instruks for gjennomføring av kontroll

Denne veilederen er tiltenkt som mal for instruks til eget IK-system for å ivareta kvalitet i kontrollopprag.

Hensikt

Hensikten med denne instruksen er å oppnå god kvalitet i utførelsen av NEK405 kontroller og rapportering.


Ansvar

Faglig ansvarlig i bedriften har det overordnede ansvar for at oppdragene blir utført sikkert og iht den kvaliteten som forventes som et minimum iht Normen. Den utførende kontrollør har det operative ansvaret i felt, for at egen- og andres sikkerhet ivaretas og at oppdragene tilfredsstiller minimum de krav som stilles i normen og som er gitt i oppdragsbeskrivelse.



Gjennomføring

Generelt

  • Anlegget skal gjennomgåes systematisk iht. det oppdraget beskriver.
  • Alle observasjoner som har TG1, TG2 eller TG3, skal minimum ha to bilder, der ett er nærme og ett er tatt på avstand. For å få fin layout på rapport, er det fint at minst ett av bildene er i "landscape" (liggende). 
  • Observasjoner med målinger som har TG0, vil kun komme listet opp i respektive tabeller inni rapporten, selv om de har bilder.
  • Neste kontrolldato skal for gjentakende kontrolltyper, angis under oppdragsinformasjon.
  • Alt utstyr med høy last i forhold til utstyret, termograferes. Eks. Vannvarmer (plugg/stikk, bryter, termostat og element), komfyr
  • Rapport skal inneholde innledende tekst med informasjon iht krav i norm. Det skal lages en konklusjon på hvert oppdrag som forteller tilstanden til objekt(ene) som er kontrollerte. Her skal en særlig legge vekt på sikkerhet i anlegget.


NEK 405-1 Termografering:

Det risikovurderes med kunde hvilket utstyr som skal termograferes, og det registreres et kontrollpunkt for hvert enkelt utstyr. Før termografering starter, må en påse at det er last på utstyret. Når utstyret er termografert registrerers det en TG0 observasjon om ingen avvik er funnet. Om det finnes feil, så skal det registreres en observasjon TG2 eller TG3, alt etter hvilken tilstand varmgangen gjør på utstyret. Det skal også registreres data om utstyret som har varmgang, måle strømtrekk for å angi hvor mye utstyret er belastet og angi status. Avvik skal ha minimum to tilhørende bilde der ett er IR-bilde og ett er digitalt bilde i farger.




NEK 405-2 Brannforebyggende elkontroll bolig

 I denne kontrolltypen følges normens sjekkliste som er gjengitt i iDOC. Om det er avvik som oppdages som ikke inngår i sjekklisten, oppretter en avviket under "Observasjon".  Er det er avsnitt i sjekklisten som beskriver elementer som ikke er installert i bygget, kan en enten klikke på "Ikke aktuelt" for å indikerer at det ikke er tilstede, eller unngå å svare om en ikke vil at elementet tas med i rapporten.


Skal en kontrollere en enebolig opprettes kun ett bygg. Tilhørende garasje og anneks ol. opprettes som plassering under boligen.


Skal en kontrollerer en flermannsbolig og skal ha en rapport pr enhet, må en opprette et bygg pr. enhet. En tar da med tilsvarende bod, garasje ol på den enhet den tilhører som plassering.





NEK405-3 Elkontroll Næring

Det avtales med kunde hva og hvordan anlegget skal kontrolleres ut fra en risikovurdering av bygget.  En kan  kombinere termografering og inspeksjon i samme rapport. Utstyr som termograferes og måles skal ha kontrollpunkt i iDOC. Alle måleverdier og alle termomgraferinger skal rapporteres, for å underbygge hva som er kontrollert. Det opprettes en rapport pr bygg, så fremt de er av en viss størrelse at dette er naturlig.


Denne type kontroll er basert på  inspektørens faglige kunnskap og bruk av hurtigvalg i iDOC. En kan også benytte sjekklister. Disse skal ikke følge rapport. 


Eksempler på oppbygging:

For næringsbygg opprettes det et bygg i iDOC pr bygning, som gir da rapport oppdelt pr bygg.


For campingplasser med flere hytter, servicebygg og toalettanlegg i eget bygg. Her opprettes et bygg for servicebygg, et for toalettanlegg og ett for hytter i iDOC. For å angi eksakt hytte ved registrering av avvik, angis det hyttenummer i plassering på observasjon som en gruppeplassering.   


For større boliganlegg, der en kun kontrollerer fellesanlegg, opprettes det ett bygg som da gir en felles rapport. Fløyer, Oppganger, etasjer etc,  angis ved gruppering av plassering.


Av Bernth Torsvik 20 Nov, 2023
Årsrapportering til personsertifiering
Av Bernth Torsvik 15 Oct, 2023
Benytter du FDVweb eller Famac er det mye å hente på å benytte et kontrollforetak som bruker iDOC som støtteverktøy til å utføre kontrollen din på.
Av Bernth Torsvik 04 May, 2023
iDOC besøger Danmark den 6.-7. juni og vil gerne besøge potentielle kunder inden for termografi, elkontrol og sikkerhedseftersyn som brand og nødbelysning.
Av Bernth Torsvik 01 Mar, 2023
Elektroinstallatører – ny løsning for Instruert BA4 personell.
Av Bernth Torsvik 21 Mar, 2022
Vi viser idéen bak "Hurtigvalg" på 30 minutter
Av Bernth Torsvik 21 Mar, 2022
Vi viser FLIR integrasjon mot iDoc på 30 minutter
Av Bernth Torsvik 30 Dec, 2021
Integrasjonen mot FLIR sparer termograføren for mye etterarbeid med rapportering. Via delt Wi-Fi kan du overføre termobilde trådløst fra FLIR kamera til iDoc ute i felt. Deretter kan du analysere og bearbeide bildet, slik at det blir slik du ønsker å presentere det for kunde. Du kan også koble til en strømtang via Bluetooth (eks. CM57), og overføre måleresultat direkte til iDoc. De tre første avsnittene under viser hvordan du "parer" og stiller inn enhetene. Det gjøres første gang du setter enhetene opp mot hverandre. I påfølgende avsnitt vises hvordan du får bildet over til iDoc og analyserer det, samt noen tips og triks.
Erik Gjestvang  fra Gjensidige og Kjell Bechmann-Pedersen fra Eika - digital rapportering er viktig!
Av Bernth Torsvik 24 Sep, 2021
To dager med et bredt og godt program med fokus på elsikkerhet og brannforebygging. Vi takker Norsk Elektroteknisk komité for en flott gjennomført konferanse.
Av Bernth Torsvik 30 Aug, 2021
– Kan dere hjelpe oss med å effektivisere nødlyskontroll? Slik lød telefonsamtalen fra en av våre kunder, og vi hev oss rundt og startet som alltid med å tenkte gjennom prosessen. Vi må gjøre noe som "parkerer" dagens løsninger, både når det gjelder brukervennlighet, kvalitet og tidsbesparelse. Et standard oppsett på dette er å bruke et regneark som en oppdaterer etter hver kontroll. Det tar gjerne ikke så lange tiden å oppdaterer regnearket, men en skal inn på kontoret, en skal ha en kopp kaffi, en skal logge seg på å finne regnearket, det skal oppdateres, det skal skrives avvik og det skal oversendes til kunde. Tiden flyr... Med iDOC nødlyskontroll slipper du dette! Du gjør det samtidig med at du går kontrollen og på samme måte som du krysser av for kontrollert på listen din, krysser du av på iDOC. Finner du et avvik så registrerer du det der og da, og når du er ferdig så klikker du "send rapport". Kunden får et flott dokument og kan bestille utbedring av de nødlysene som har feil eller mangler. Se her hvor enkelt vi har løst det. Klikk her . Tips til kontrollerende Nødlyssystem er et sikkerhetssystem og det er helt nødvendig at det til en hver tid er oppe å går iht kravet. Husk også at rømningsveien må også kontrolleres. Det settes ofte ting i rømningsvei som medfører et hinder ved rømning og dette må bort. Forskrifter og normer: Byggteknisk forskrift (TEK 10/17) NEK EN 50172 - overordnet systemstandard, vedlikehold og dokumentasjon NS1838 - standarden som beskriver krav og normer Kort fortalt beskriver NEK EN 50172 blant annet at det skal utføres månedlig kontroll der det ikke stilles krav til personell, mens det i tillegg skal utføres en årlig kontroll der det stilles krav til kompetent-/fagpersonell.
Av Bernth Torsvik 23 Aug, 2021
Hvis det er slik at markedet er sulten på å fornye seg innen dokumentasjon av brannalarm, så er vi klar! Vårt spørsmål var: Hvilke ønsker har dere dere til funksjonalitet? Det må være noe automatikk, litt fancy muligheter som gjør det enkelt å leverer god kvalitet og jobbe raskt, samt at rapportene må være utførlige og enkle å lese og forstå og dekke standarden. Ikke bare en liste med kryss på, men avvik slik vi kan lage på el-kontroll med bilder og muligheter til å tegne på bildene, samt gjerne kunne legge inn kommentarer som ikke er avvik, men som opplysning til kunde. Med denne beskrivelsen, noen runder på telefon og video, samt endel testing og tilpasning, samarbeid mellom flere av våre kunder, ble denne malen levert i våren 2021. Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger både fra de utførende og ikke mist til de som får rapporten. Som en av kontrollørene sa: Det er noe med å kunne leverer fra seg litt mer enn en hvit A4-side med noen kryss på når en tar betalt for jobben. Vil du se hvordan vi løste det? Klikk her.
Flere innlegg
Share by: